Játrový špíz se slaninou

Klikni pro zvětšení -
játrový špíz Klikni pro zvětšení -
játrový špíz Klikni pro zvětšení -
játrový špíz Klikni pro zvětšení -
játrový špíz Klikni pro zvětšení -
játrový špíz Klikni pro zvětšení -
játrový špíz Klikni pro zvětšení -
játrový špíz

Tak jsem zase jednou listovala kuchařskými předpisy a hledala inspiraci pro jednoduchou a rychlou večeři. A našla tenhle játrový špíz, špízy dělám ráda, ale játra na ně nedávám zrovna často a tak jsem si řekla, že je vyzkouším.

Co budete potřebovat: podle počtu strávníků přiměřené množství kuřecích jater, na tyto 4 velké špízy jsem spotřebovala asi 40 dkg, 2 cibule, 20-30 dkg anglické slaniny, já dala přednost libovější, trochu oleje, sůl.

Snad ani nemá smysl psát postup, vše je viditelné z obrázků, ale pro pořádek - do plátku anglické slaniny zabalíme kousek kuřecích jater a napíchneme na špejli. Střídáme s cibulí, kterou jsme nakrájeli na větší kusy. V receptu psali, že můžeme osolit anglickou slaninu, ale mě přišlo zvláštní ji solit, za prvý je slaná docela dost a za druhý by se mohla sůl ze slaniny přenést na játra a ty, jak víte, by se solit za syrova neměla, aby neztvrdla. A tak jsem je nesolila a kdo chtěl, posolil si upečený špíz na talíři. Pekla jsem v pekáči, tudíž jsem do něj nalila trochu oleje, na sucho mi přišlo, že se připálí. Na grilu doporučují 5-10 minut, v troubě to chce trochu déle, zhruba 20-25 minut, počítejte ovšem s tím, že cibule bude částečně křupavá, nestihne se propéct za tak krátkou dobu, ale i přes to není špatná, ale to říkám já, která má cibuli ráda v jakékoli podobě. Musíte zkusit a uvidíte. Jako přílohu můžete zvolit brambory nebo hranolky a zeleninovou oblohu, my jsme si k tomu dali jen chleba, hořčici a zeleninu.


Home