Tak jsem zase jednou listovala kuchařskými
předpisy a hledala inspiraci pro jednoduchou a rychlou večeři. A našla
tenhle játrový špíz, špízy dělám ráda, ale játra na ně nedávám zrovna
často a tak jsem si řekla, že je vyzkouším.
Co budete potřebovat: podle počtu strávníků přiměřené množství kuřecích
jater, na tyto 4 velké špízy jsem spotřebovala asi 40 dkg, 2 cibule,
20-30 dkg anglické slaniny, já dala přednost libovější, trochu oleje,
sůl.
Snad ani nemá smysl psát postup, vše je viditelné z obrázků, ale pro
pořádek - do plátku anglické slaniny zabalíme kousek kuřecích jater a
napíchneme na špejli. Střídáme s cibulí, kterou jsme nakrájeli na větší
kusy. V receptu psali, že můžeme osolit anglickou slaninu, ale mě přišlo
zvláštní ji solit, za prvý je slaná docela dost a za druhý by se mohla
sůl ze slaniny přenést na játra a ty, jak víte, by se solit za syrova
neměla, aby neztvrdla. A tak jsem je nesolila a kdo chtěl, posolil si
upečený špíz na talíři. Pekla jsem v pekáči, tudíž jsem do něj nalila
trochu oleje, na sucho mi přišlo, že se připálí. Na grilu doporučují 5-10
minut, v troubě to chce trochu déle, zhruba 20-25 minut, počítejte ovšem
s tím, že cibule bude částečně křupavá, nestihne se propéct za tak
krátkou dobu, ale i přes to není špatná, ale to říkám já, která má cibuli
ráda v jakékoli podobě. Musíte zkusit a uvidíte. Jako přílohu můžete
zvolit brambory nebo hranolky a zeleninovou oblohu, my jsme si k tomu
dali jen chleba, hořčici a zeleninu.